FESTIVAL

 

 September2012 
ETKNRLP
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
07.09

Noblessneri valukojas kell 19.30

PÄRDI PÄEVAD: kontsertetendus PASSIO

Eesti Filharmoonia Kammerkoor

Tallinna Kammerorkester

dirigent Tõnu Kaljuste

koreograaf Tiina Lindfors (Soome)

kostüümid Erika Turunen (Soome)

Valguskunstnik Esa Kyllönen (Soome)

Tantsuteater ERI (Soome)

Toni Laakonen, Tiina Lindfors, Dmitri Pimonov, Hanna-Kaisa Rajala, Lassi Sairela, Eeva Soini, Helena Romppanen

Esietendus 20. aprillil 2011 Turu katedraalis.

Rahvusvaheliselt tuntud Soome tantsuteater ERI on selle lavastuse jaoks inspiratsiooni ammutanud viimase õhtusöömaaja temaatikast, illustreerimaks Kristuse kannatuslugu. Arvo Pärdi vaimulikud heliteosed „Mein Weg“, „Da Pacem Domine“, „In Principio“, „Festina Lente“, „Cantus“ ja „Passio“, Tiina Lindforsi koreograafia ning Esa Kyllöneni valguskunst loovad unikaalse etenduse, mis toodi esimest korda lavale 2011. aasta aprillis Turu katedraalis Euroopa kultuuripealinna Turu 2011 programmi raames.

„Minu eesmärk on ühendada ülestõusmispühade sündmused, sealhulgas Jeesuse elukäik, noore prohveti eesmärk ja suurus, millest me saime teada seoses tema surmaga, tänapäevaga. Ristilöömine oli kättemaks kääbustelt, kes kartsid kaotada võimu, ja traagilise ohvri kaudu ka inimkonna triumf.

Kavatsuslikult distantseerisin end ülestõusmisega seotud sündmustele realistlikust lineaarsest lähenemisest, hoides kurssi rohkem vaimse ja sümboolse käsitluse poole. Sümbolid on rohkem vahendid loo esitamiseks kui käegakatsutavad märgid. Sellest hoolimata, et ma panen rõhku mõistatuslikule ja pühale immateriaalsele teadvusele, seostamata tegevust kindlate isikutega, ei jää lugu ebaselgeks.“ Tiina Lindfors

Lavastus on programmis Arvo Pärdi soovitusel.

Tiina Lindfors on üks tantsuteater ERI asutajaliikmetest. Oma karjääri jooksul on ta loonud koreograafia 77 lavastusele. Lindforsile meeldib teha koostööd heliloojate ja orkestritega, näiteks helilooja Mikko Heiniöga on ta loonud viis suurt tantsulavastust. Üksteist Lindforsi loodud koreograafiat on tehtud televisiooni jaoks ning paljud neist on esindanud Soomet konkurssidel „Prix Italia“ ja „Golden Prague“.

Tiina Lindfors esineb ja tema töid on esitatud peale Põhjamaade ka teistes Euroopa riikides, Aasias, Ameerikas ja Aafrikas – umbes 300 külalisetendust on esitatud kokku 25 maal. Tiina Lindforsi on tunnustatud mitmete auhindadega: Soome Kultuurifondi preemia (1999), Rootsi Kultuurifondi preemia (2005), Villa Karo pronkskuju (2011), preemia „Pro Dance“ (1987) ja Soome preemia (1995), millele lisanduvad tantsuteatriga ERI saadud auhinnad.