FESTIVAL

 

 September2012 
ETKNRLP
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
03.09

Tartus, Heino Elleri nimelises Tartu muusikakoolis kell 18 (tasuta)

ELLER 125: Eller&Pärt

Andres Kaljuste (viiul)

Sophia Rahman (klaver)

Arvo Pärt:

Fratres

Tantsud muusikast lastenäidenditele

Passacaglia

Peegel peeglis

Heino Eller:

Männid

Lüüriline laul

Tants

Õhtulaul

Sonaat viiulile ja klaverile nr 2

Valse melancolique

Allegretto

Põhja viis

Fantaasia

Avarused

Canzonetta

Kuuvalgel

Tants

„Sügavas tänutundes meenutan oma kompositsiooniõpetajat Heino Ellerit ja aega, mil ma tema juures õppisin. Mul on raske öelda, mis avaldas mulle rohkem muljet, kas tema õpetamisviis või tema karismaatiline isiksus. Heino Elleri suuremeelsus ja üllus ning tema looming on minu teadvuses sulanud aastakümnete jooksul kokku tervikpildiks, mis mõjutab mind tänaseni. /-/

Nüüd kui ma olen jõudnud umbes samasse ikka, nagu oli tol ajal minu õpetaja, olen ma enesele avastanud ühe Elleri mõtte: „Palju raskem on leida üht üksikut sobivat nooti kui neid hulganisti paberile panna.“ Ehkki ta seda mulle kunagi otseselt välja ei öelnud, õnnestus tal ilmselt siiski poetada minu hinge samasugune vaevav igatsus „üheainsa sobiva noodi“ järele.“ (Arvo Pärt, 2001)

Eestlaste jaoks rahvuslikkuse sümboli tähenduse saanud helilooja ja legendaarse kompositsioonipedagoogi Heino Elleri 125. sünniaastat tähistab Nargenfestival helilooja elule ja loomingule mitmel viisil sissevaatavate sündmustega: kammermuusikaõhtute, dokfilmi esilinastuse, sümfooniakontserdi ja teatrietendusega. Esimese kummarduse teevad Ellerile tema elus olulistes paikades Andres Kaljuste ja Sophia Rahman, märkimaks helilooja armastust instrumentaalkammermuusika ja lausa fanatismi viiuli vastu. 2010. aastal Pärdi pidunädalatel esitatud kava on sel aastal saanud huvitavat täiendust ning sisaldab nii Elleri kui ka tema kunagise kompositsiooniõpilase Arvo Pärdi (viiuli)loomingu parimaid näiteid. Need on teosed, mis kinnitavad Elleri sõnu: „Kui muusika on täie siiruse ja armastusega kirjutatud, siis see, nagu öeldakse, kandub südamest südamesse.“

Viiuldaja ja vioolamängija Andres Kaljuste muusikutee ning viiuliõpingud said alguse 5-aastaselt Aino Riikjärve viiuliklassis. Pärast Tallinna Muusikakeskkooli lõpetamist järgnesid õpingud Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias, Stockholmis Edsbergi Muusikainstituudis ning Berliinis, Hanns Eisleri nim Muusikakõrgkoolis. Tema juhendajateks olid Urmas Vulp, Nina Balabina, Oleg Balabine ning prof Ulf Wallin.

Kaljuste on tegutsenud Stockholmi õppeasutuse Lilla Akademien viiuli- ning vioolaõppejõuna, orkestrite dirigendina ning instrumentaalansamblite juhendajana. Ta on andnud meistriklasse kammermuusikas ning viiulimängus Modest Mussorgski nim muusikakoolis Peterburis ning Guang Zhou ja Xi An'i konservatooriumis Hiinas. Ajavahemikus 2009–2011 oli ta Berliini Ringhäälingu Orkestriakadeemia liige. Andres on pälvinud auhindu nii rahvusvahelistelt kui ka kodumaistelt konkurssidelt: Mendelssohn Cup Itaalias (I preemia) ja Eesti viiuldajate konkurss (III preemia), “Con Brio 2004” (ERSO ning Vanemuise eripreemiad).

Solistina on ta üles astunud orkestritega, sh Verona Filharmoonikud, Belgrade Strings, Lilla Akademieni kammerokrester, Cappella Academica, ERSO jt Eesti orkestrid. Nii kammermuusiku- kui solistina on Kaljuste esinenud mitmetel festivalidel Eestis, Norras, Taanis, Hiinas ja Suurbritannias. Alates 2007. aastast on Andres Kaljuste Nargenfestivali resideeriv artist.

Kaljuste on kaastegev kammermuusik Grammy-võitnud ameerika soprani Hila Plitmanni 2011. aasta lõpus ilmunud plaadil “The Ancient Question” (Signum Records).

Sophia Rahman (pianist) tegutseb nii soolo kui ka kammermuusikuna. Ta on osalenud rohkem kui kahekümnel kammermuusikaplaadi salvestamisel erinevatele plaadifirmadele. Ta on tunnustatud Plane-Dukes-Rahman Trio (klarnet, vioola, klaver) asutajaliige. Trio oli kaheksa aastat Belfastis Queen’s University juures resideeriv ansambel. Sophia Rahman on mänginud kammeransamblites, nagu English Chamber Orchestra, Northern Sinfonia, London Mozart Players ja koos Londoni Kuningliku Ooperimaja solistidega.

Solistina on ta esinenud Scottish Ensemble’i ja Nargenfestivali orkestriga ning üles astunud kuulsates kontserdisaalides nii Londonis kui ka mujal Euroopas, nagu Concertgebouw, Kölni Filharmoonia, Viini Musikverein ja Peterburi Filharmoonia. Ta on esinenud veel Lõuna-Ameerikas, Hiinas, Indias, Uus-Meremaal, Kasahstanis ja Türgis.

Tema kontserte on üle kandnud BBC Raadio 3 ja 4, Classic FM, Üle-Indialine Raadio ning rahvuskanalid Portugalis, Eestis, Rootsis ja Madalmaades. Sophia Rahman tegutseb ka külalislektorina Stockholmis, Lilla Akademien’is.

Ta on andnud meistrikursusi Kuninglikus oti Muusika- ja Draamaakadeemias, Peterburis Modest Mussorgski nimelises muusikakolledžis ning Guang Zhou ja Xi An konservatooriumis Hiinas. Sophia Rahman on õppinud Yehudi Menuhini nimelises koolis ning on lõpetanud Londoni Kuningliku Muusikaakadeemia.