FESTIVAL

 

 Juuni2024 
ETKNRLP
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
08.09

Niguliste kirik, Tallinn, kell 21

PÄRDI PÄEVAD 2018: CREATING GODS

Idee autor: Mingo Rajandi

Muusika: Mingo Rajandi

Tekstid: Fernando Pessoa 

Kunstnik: Kristjan Suits

Koreograaf: Oksana Tralla

Helirežii: Haar Tammik

Koosseis:

Paul Curley - näitleja, vokaal (Iirimaa)

Seán Mac Erlaine - klarnet, elektroonika, vokaal (Iirimaa)

Mingo Rajandi - kontrabass, elektroonika, kannel

Ahto Abner - vibrafon, löökpillid, elektroonika

 

“Creating Gods” on interdistsiplinaarne lavateos, mis toetub ikoonilise portugali luuletaja ja mõtleja Fernando Pessoa tekstidele ning Mingo Rajandi muusikale. Teose kontseptsioon pärineb samuti Mingo Rajandilt, kuid dramaturgilised lahendused ja lavastuslik esteetika sünnivad trupi koostöös.

Tekstiline osa on inglise keeles, kuid materjal pole keeleliselt keeruline ning mõistmist toetavad muusika ja visuaal.

Teose “Creating Gods” peateema on inimese suhe Jumala(te)sse ning läbi selle vaatevinkli ka teistesse inimestesse. Pessoa mitmekihtne, kuid lihtsalt haaratav poeesia laseb teemale mitmest küljest läheneda ning erinevaid alltekste leida.  

Usk ning selle atribuudid, inimlikkus vs jumalikkus, õige ja kuri, reaalsus ja kujutlus, siin- ja sealpoolsus - nende laiade teemadega tegeldakse läbi ühe inimese unenäo.

Aina ahtamaks jäävas maailmas põrkuvad oma erinevate, sageli vastandlike maailmavaadete ainuõigsuses veendunud inimesed igapäevaselt, ideoloogilised pinged näivad samaaegselt argised ja lahendamatud. Ehkki mitmekultuurilisusele püütakse leida lahendusi nii riiklikel kui ka regionaalsetel tasanditel, on oluline tegeleda nende küsimustega alati ka individuaalsel tasemel.

“Creating Gods” ei otsi ammendavaid vastuseid, eesmärk on paremini mõista ennast ning seeläbi ka teisi. Mõistmisest aga algab kaastunne.

Mingo Rajandi koostöö Seán Mac Erlaine'iga algas 2016. aastal, mil too oli külaliseks Avarus Ensemble'i Iirimaa iseseisvuse sajandale sünnipäevale pühendatud kontserdil “The Cap and Bells”. 

Seán Mac Erlaine ja näitleja Paul Curley on omakorda teinud koostööd mitmetes teatri- ja muusikaprojektides Iirimaal. 

Mingo Rajandit ja Ahto Abnerit ühendavad rohkem kui kümne aasta jooksul koos loodud muusika ja mitmed heliplaadid.

Multiinstrumentalist Seán Mac Erlaine on üks tuntumaid ja hinnatumaid iiri muusikuid, kes oma laia ampluaa ning isikupärase helikeelega tegutseb nii üksi kui mitmetes koosseisudes  ning annab regulaarselt kontserte üle maailma.

Paul Curley on iiri näitleja ja teatritegija, kes töötab mitmesuguste rahvusvaheliste projektidega ja tuuritab kõikjal maailmas. Lisaks täiskasvanutele mõeldud lavastustele ja erinevatele interdistsiplinaarsetele töödele on ta osalenud paljudes lastele suunatud teatriprojektides nii Iirimaal kui UK-s.

Ahto Abner on üks eesti tunnustatumaid löökpillimängijaid, kelle täpsus ja tundlikkus instrumentalistina, avatud meel ja kirglik lavaline kohalolek on andnud suure panuse paljude eesti muusikute loomingusse.

Mingo Rajandi on helilooja, kontrabassimängija ning mitmete ansamblite juht, kelle äratuntavalt isikupärane ning erinevaid stiile sünteesiv helikeel kõlab viimasel ajal aina enam lisaks kontserdilavadele ka multidistsiplinaarsetes loomevormides.  

Nargenfestivali poolt Mingo Rajandilt tellitud teos Pärdi päevadele.

AINULT NELI KORDA! 

6., 7., 8., 9. septembril 2018 Niguliste kirikus