FESTIVAL

 

 August2011 
ETKNRLP
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
05.08

Noblessneri valukojas kell 19.30

MONOLOOGID : ANTI MARGUSTE

ANTI MARGUSTE mini mono-ooperid A. H. Tammsaare, A. Kitzbergi ja O. Lutsu tekstidele “Andrese monoloogid”, “Tiina monoloogid” ja “Arno monoloogid” (esiettekanne)

Kunstnik Inga Vares

Nargen Opera

Helen Lokuta (metsosopran, Rahvusooper Estonia)

René Soom (bariton, Rahvusooper Estonia)

Heldur Harry Põlda (poiss-sopran)

Kontsertmeister Zoja Hertz

Nargenfestivali orkester

Dirigent Tõnu Kaljuste

Anti Marguste mini mono-ooperid toob Nargenfestival esiettekandele helilooja 80. sünnipäeval. Neist kõige varem valminud “Andrese monoloogid” on esimest korda etendunud 2000. aastal Eesti muusika päevadel, kuid teose viimane versioon tuleb ettekandele esimest korda, nagu ka teised esimesele järjena loodud “Tiina monoloogid” (2008) ja “Arno monoloogid” (2010). Tekstitundlikkusega silma paistnud helilooja on ooperite libretoks nimelt valinud Eesti romaaniklassikasse kuuluvad proosatekstid, mis on koolikirjanduse kaudu kõigile tuttavad ja südamelähedased. Miks mitte õppida tulevikus koolides Eesti kirjanduse tüvitekste, illustreerides neid samasisuliste Eesti muusikateostega – see on helilooja südamesoov. Marguste on mono-ooperi žanri peitnud sõnatuid tegelasi, kellega peategelane oma monoloogis kõneleb. Seega polegi sõnamängu armastava Marguste “Monoloogid” justnagu päris monoloogid ja mini mono-ooper võiks olla ka mono mini-ooper.

Helen Lokuta alustas lauluõpinguid Tartu H. Elleri nimelises Muusikakoolis Aino Kõivu lauluklassis ning 2002. aastal lõpetas Eesti Muusikaakadeemia, kus tema pedagoogideks olid Pille Lill ja prof Tamara Novitšenko. Juba 1994. aastal saavutas ta Eesti noorte lauljate konkursil I preemia, 2005. aastal aga Vilniuse Teatri- ja Muusikaakadeemia rahvusvahelisel lauljate konkursil II preemia ja eripreemia. 2000. aastal täiendas ta end Saksamaal Karlsruhe Muusikakõrgkoolis prof Maria Venuti juures, aasta hiljem jätkas õpinguid Karlsruhe Ooperikõrgkoolis. Ta on osalenud Eva Märtsoni saksa lied’i kursustel, Aleksander Kapustjanski meistrikursustel Moskvas ning Jaakko Ryhäneni, Maria Acda ja Päivi Järviö meistrikursustel. Helen Lokuta töötab alates 2006. aastast solistina Rahvusooperis Estonia ning 2004. aastast osaleb Tõnu Kaljuste projektiteatris Nargen Opera. Aastal 2003 töötas ta Karlsruhe Ooperiteatri Ooperistuudios, kus laulis Rossini „Tuhkatriinu“ nimiosa, mis tuli ettekandele Saksamaa erinevates ooperiteatrites. 2007. aastal debüteeris Helen Lokuta Läti Rahvusooperis. Lisaks on Helen Lokuta osalenud solistina mitmete suurvormide ettekannetel, erinevate soolokavadega on ta astunud üles Eestis, Saksamaal, Itaalias ja Rootsis. 2005. aastal pälvis Helen Lokuta Pille Lille Muusikute Toetusfondi tiitli „Aasta noor muusik“, 2006. aastal Eesti Teatriliidu aastaauhinna ning Eesti Kultuurkapitali helikunsti sihtkapitali aastapreemia kaalukate lavarollide loomise eest 2007. aastal. 2011. aastal võitis Lokuta SEB publikupreemia.

René Soom (bariton) on õppinud klassikalist laulmist aastail 1995–1996 G. Otsa nimelises Tallinna Muusikakoolis Henn Eeriku klassis ja 2001–2004 Eesti Muusikaakadeemias prof Virgilijus Noreika, Nadia Kuremi ja prof Jaakko Ryhäneni juhendamisel. 2005. aastast jätkab ta samas magistriõpinguid prof Jaakko Ryhäneni juhendamisel. Ta on täiendanud end ka Hartmut Hölli, Rudolf Piernay ja Gerhard Kahry meistrikursustel. Rahvusooper Estonias on René Soom töötanud alates 1997. aastast ning solistina 2005. aastast. Lisaks ooperirollidele Estonias on René Soom tegutsenud aktiivselt ka väljaspool koduteatrit, esinenud külalisena Soome Rahvusooperi Alminsalis ja Vanemuise teatris, teinud koostööd Pärnu Linnaorkestri ja Ooper-kvartetiga ning osalenud KaivConsorti lavastustes, aastast 1998 ka sõnateatri „Varius“ tegemistes ning on koos trupiga on andnud etendusi Rootsis, USAs ja Kanadas. Ta on edukalt esinenud ka kammerlauljana.

Heldur Harry Põlda on noor muusik, kes alustas viiuli- ja lauluõpinguid 5-aastaselt. Praegu õpib ta Tallinna Muusikakeskkoolis viiulit prof Mari Tampere-Bezrodny juures ja dirigeerimist Hirvo Surva juures. Lisaks õpib Heldur Harry soololaulu (juhendaja Zoja Hertz) ja laulab solistina Rahvusooper Estonia poistekooris. Heldur Harry on osalenud ja saavutanud väga häid tulemusi mitmetel rahvusvahelistel ja üleriigilistel keelpilli- ja laulukonkurssidel. Ta on solistina laulnud Lera Auerbachi „Vene reekviemi“ esiettekandel Bremeni muusikafestivalil (2007) ja hilisematel sama teose ettekanetel Hispaanias, Lätis ja Eestis, samuti osalenud poiss-soprani solistina Roxanna Paunufniku „Westminsteri missa“, Gabriel Fauré Reekviemi ja Galina Ustvolskaja sümfoonia nr 1 ettekandmistel. Ta on esinenud solistina mitmete kooride ja orkestritega ning Arsise käsikellade ansambliga, kellega ühiselt anti 2010. aastal välja ka CD „Terra Mariana“. Heldur Harry on laulnud solistina ka Eesti XXV üldlaulupeol ühendkooride ees. Heldur Harry Põlda on laulnud mitmetes Rahvusooper Estonia etendustes. Kammerooperi „Kruvikeere“ peaosa eest on ta pälvinud Eesti Kultuurkapitalilt läbi aegade noorima laureaadina helikunsti sihtkapitali preemia.