FESTIVAL

 

 September2011 
ETKNRLP
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
04.09

Estonia Kontserdisaalis kell 19

PÄRDI PÄEVAD: BALTIC VOYAGE & PÄRT

Baltic Youth Philharmonic

Dirigent Kristjan Järvi

Baltic Youth Philharmonic teeb muusikalise rännaku kontserditurneel Läänemere-äärsetes riikides mitmekülgse kavaga „Baltic Voyage“, mis sisaldab lühemaid orkestriteoseid kümne Läänemeremaa heliloojatelt. Griegi, Sibeliuse ja Brahmsi kõrval võib kuulda Čiurlionise, Alfvéni, Tubina ning nüüdisheliloojate Wojciech Kilari, Arvo Pärdi või Imants Kalniņši teoseid. Kava võib pisut varieeruda vastavalt iga maa regionaalsele eripärale ja muusikalistele traditsioonidele.

Baltic Youth Philharmonic toob kokku andekad muusikaüliõpilased Läänemere-äärsetest riikidest. Ühendades muusikuid kümnest erinevast rahvusest orkestri asutaja ja kunstilise juhi Kristjan Järvi juhatusel, võimaldab selline kirev kooslus muusikalist ja isikulist mõttevahetust – loob uut häält Põhjamaades. Töötades väga tuntud muusikutega, nii laval kui ka n-ö lava taga ehk harjutusruumides, ületavad noored muusikud geograafilisi ja kunstilisi piire suhtluse ja meeskonnatöö kaudu ning üksteist vastastikku mõjutades. Alates orkestri asutamisest 2008. aastal on kontserte antud juba kõigis Läänemere-äärsetes riikides ning saadud kiitvaid hinnanguid nii kuulajate kui ka kriitikute poolt. Balti noorte filharmooniaorkester teeb tihedat koostööd Usedomi muusikafestivaliga, kes oma kunstilise juhi ja Nord Stream AGga on ka orkestri loomise algatajad. Võtkem vastu uus hääl Põhjamaadest – Baltic Youth Philharmonic!

Kristjan Järvi, keda New York Times on nimetanud „kineetiliseks jõuks poodiumil“, avardab klassikalise muusika piire värskete ideede, karisma, tehnilise osavuse ja nakkava entusiasmiga. Hooajast 2012/2013 on ta Leipzigi Raadio Sümfooniaorkestri muusikajuht. Kristjan Järvi nimi on saanud justkui kunstilise ja kultuurilise mitmekesisuse sünonüümiks, mis sai väljundi töötades Baseli Kammerorkestri kunstilise juhina, New Yorgis tegutseva Absolute Ensemble’i asutaja ja kunstilise nõustajana ning samuti orkestri Baltic Youth Philharmonic asutaja, dirigendi ja muusikajuhina. Ta on sage külalisdirigent selliste mainekate orkestrite ees nagu London Symphony Orchestra, Staatskapelle Dresden, Baieri Raadio Sümfooniaorkester, Leipzigi Gewandhaus-orkester, NDR Hamburg, Frankfurdi Raadio Sümfooniaorkester, Taani Rahvuslik Sümfooniaorkester, Prantsuse Rahvusorkester või Orchestre de Paris. Berliini Raadio Sümfooniaorkestriga andis ta 2010. aastal välja plaadi Arvo Pärdi muusikaga.