FESTIVAL

 

 Juuli2011 
ETKNRLP
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
22.07

Tallinnas Ajaloomuuseumi Suurgildi hoones kell 19.30

BACH & HINDEMITH

Andres Kaljuste (vioola)

Sophia Rahman (klaver)

Lembit Orgse (klavessiin)

Tõnu Jõesaar (tšello)

 

Johann Sebastian Bach

Viola da gamba sonaat G-duur BWV 1027

Viola da gamba sonaat g-moll BWV 1029

 

Paul Hindemith

Vioolasonaat op. 25 nr 4

Vioolasonaat op. 11 nr 4

Minu sõprus vioolaga algas kõigest paar nädalat pärast seda, kui olin kolinud Rootsi, et täiendada oma viiulimänguoskusi. Sealsed uued õppekaaslased olid moodustamas keelpillikvartetti ning puudu oli just kõnealuse instrumendi esindaja. Kuna vioola mängimisega kaasneb n-ö "naljatlevalt negatiivne" maine, siis oli see kõik mulle alugses veidike vastukarva. Õnneks ei peatunud ma sel teemal kaua ning peatselt olin avastanud enda jaoks pilli, mille mängimine toob mulle tänaseni alati suurt rõõmu. Juba aastaid on mu mõtetes liikunud vioola kontserdi idee. See kava sündis ajal, kui külastasin Sophiat Inglismaa lõunarannikul toimunud muusikakursustel "IMS Prussia Cove". Sophia tegutses seal vioolaprofessor Atar Aradi meistriklassi klaverisaatjana. Just seal kuulsin ma esimest korda Paul Hindemithi sonaate vioolale ja klaverile, mis mind kohe kaasa haarasid. Prof Arad rääkis Hindemithi ja J. S. Bachi heliloomingule lähenemise sarnasustest ja mõlema mehe vaistlikult rikkast komponeerimisvõimest ning kõik see kokku tõigi mind idee juurde ühendada ühes kontserdis nende kahe muusika. Vaatamata sellele, et Bachi eluajal vioolat tänapäevasel kujul veel ei eksisteerinud, on tema sonaadid viola da gamba'le seatud edukalt instrumendile, mis selle iidse pilli kõlale sarnaneb.

Andres Kaljuste

Andres Kaljuste (viiuldaja ja vioolamängija) muusikutee ning viiuliõpingud said alguse 5-aastaselt Aino Riikjärve viiuliklassis. Pärast Tallinna Muusikakeskkooli lõpetamist järgnesid õpingud Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias, Stockholmis Edsbergi muusikainstituudis ning Berliinis, Hanns Eisleri nimelises muusikakõrgkoolis. Tema juhendajateks on olnud Urmas Vulp, Nina Balabina, Oleg Balabin ja prof Ulf Wallin. Kaljuste tegutses aastatel 2004–2008 Stockholmi Lilla Akademies viiuli- ja vioolaõppejõuna, orkestrite dirigendina ning instrumenaalansamblite juhendajana. Ta on andnud meistrikasse kammermuusikas ja viiulimängus Modest Mussorgski nimelises muusikakoolis Peterburis ning Guang Zhou ja Xi An’i konservatooriumides Hiinas. Alates 2009. aastast on ta Berliini Ringhäälingu Orkestriakadeemia liige. Andres Kaljuste on pälvinud auhindu nii rahvusvahelistelt kui ka kodumaisetelt konkurssidelt: „Mendelssohn Cup“ (I preemia, Itaalia) ja Eesti viiuldajate konkurss (III preemia). Tallinnas toimunud konkursil „Con brio 2004“ võitis Kaljuste ERSO ja Vanemuise eripreemiad, kandes nende orkestritega järgnenud hooajal ette Sibeluise ja Mozarti viiulikontserte. Solistina on ta üles astunud ka teiste orkestritega, sh Verona Filharmoonikud, Tallinna Kammerokrester, Pärnu Linnaorkester, Belgrade Strings, Lilla Akademieni kammerokrester ja Cappella Academica. Sel aastal debüteeris ta Berliini Kontserdimajas, kandes ette Brahmsi Viiulikontserdi. Nii kammermuusiku kui ka solistina on Kaljuste esinenud mitmetel festivalidel: Fjord Cadenza (Norra), Langvad Chambermusic Jamboree (Taani), Pekingi Nüüdismuusika Festival ja Eesti Muusika Päevad. Nargenfestivalil osaleb Andres Kaljuste alates 2007. aastast. Koostöö Sophia Rahmaniga on viinud neid kontserdilavadele Rootsis, Inglismaal, Eestis, Venemaal, Itaalias ja Hiinas. Sophia Rahman (pianist) tegutseb nii soolo kui ka kammermuusikuna. Ta on osalenud rohkem kui kahekümnel kammermuusikaplaadi salvestamisel erinevatele plaadifirmadele. Ta on tunnustatud Plane-Dukes-Rahman Trio (klarnet, vioola, klaver) asutajaliige. Trio oli kaheksa aastat Belfastis Queen’s University juures resideeriv ansambel.

Sophia Rahman on mänginud kammeransamblites, nagu English Chamber Orchestra, Northern Sinfonia, London Mozart Players ja koos Londoni Kuningliku Ooperimaja solistidega. Solistina on ta esinenud Scottish Ensemble’i ja Nargenfestivali orkestriga ning üles astunud kuulsates kontserdisaalides nii Londonis kui ka mujal Euroopas, nagu Concertgebouw, Kölni Filharmoonia, Viini Musikverein ja Peterburi Filharmoonia. Ta on esinenud veel Lõuna-Ameerikas, Hiinas, Indias, Uus-Meremaal, Kasahstanis ja Türgis. Tema kontserte on üle kandnud BBC Raadio 3 ja 4, Classic FM, Üle-Indialine Raadio ning rahvuskanalid Portugalis, Eestis, Rootsis ja Madalmaades. Sophia Rahman tegutseb ka külalislektorina Stockholmis, Lilla Akademien’is. Ta on andnud meistrikursusi Kuninglikus oti Muusika- ja Draamaakadeemias, Peterburis Modest Mussorgski nimelises muusikakolledžis ning Guang Zhou ja Xi An konservatooriumis Hiinas. Sophia Rahman on õppinud Yehudi Menuhini nimelises koolis ning on lõpetanud Londoni Kuningliku Muusikaakadeemia.

Lembit Orgse on lõpetanud Tallinna Konservatooriumi prof Bruno Luki ja Kalle Randalu klaveriklassis ning täiendanud end aastatel 1988–1990 Peterburi Konservatooriumis assistentuuris-stažuuris prof. Vladimir Nilseni juures. Ta on 1982. aasta Ciurlionise-nimelise konkursi laureaat ning esinenud solistina ja mitmete kammeransamblite koosseisus nii kodu-kui välismaal. Suure osa Lembit Orgse kontserditegevusest moodustavad esinemised klavessiini- ja basso continuo mängijana, mis teeb temast hinnatud varajase muusika interpreteerija. Viimase aja ulatuslikumad kontserdiprojektid on olnud J.S.Bachi Prantsuse ja Inglise süitide ettekanded sarjas”Tantsud klahvidel” ning Bachi kõikide kammersonaatide esitused koos eesti keelpillisolistidega festivalil „Viiulimängud”. Lembit Orgse on tuntud klaveripedagoogina, kelle õpilased on silma paistnud riigisisestel ja rahvusvahelistel konkurssidel. Praegu töötab klaveri ja klahvpillimuusika ajaloo õppejõuna Eesti Muusika-ja Teatriakadeemias ning õpetajana G.Otsa nim. Tallinna Muusikakoolis. Lembit Orgse on nõutud lektor ja meisterkuruste läbiviija.

Tõnu Jõesaar on õppinud tšellomängu Tallinna Muusikakeskkoolis (L. Leichter) ja Eesti Muusikaakadeemias (T. Velmet). Ta on end täiendanud rahvusvahelistel kammeransamblite kursustel Rootsis ja Hollandis. Tõnu Jõesaar on olnud ERSO ja Tallinna Kammerorkestri tšellorühma kontsertmeister, mänginud Tallinna Keelpillikvartetis ja kuulub keelpillikvartetti Noobel Nelik. Ta mängib ansamblites Tallinn Baroque, Tallinn Sinfonietta, Corelli Consort, Rondellus, Baltic Baroque. Continuo-mängijana on Jõesaar osalenud 6. Korruse Orkestris ja Opus X(Soome), Läti Rahvusooperi lavastatud Händeli ooperis "Alcina", millega gastroleeris Hispaanias ja Hong Kongis.