FESTIVAL

 

 Juuli2011 
ETKNRLP
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
17.07

Naissaarel Omari küünis kell 19.30

HOLLANDI FLÖÖDIORKESTER

Nargenfestivali koor

Dirigent Jorge Caryevschi

Giovanni Pierluigi da Palestrina – “Agnus Dei” “Missast paavst Marcellusele” (“Missa Papae Marcelli”)

Arvo Pärt – “The Beatitudes”

Dominy Clements – “The blue and the dim and the dark” (maailma esiettekanne)

Erkki-Sven Tüür – “Passion”

Jacob ter Veldhuis – “Jesus is coming”

Jeff Hamburg – “Klezmania”

Michelangelo Rossi – “O miseria d'amante”

Joep Franssens – “Harmony of the Spheres”, III

Duarte Lobo – “Verbum caro”

Hollandi Flöödiorkestri ja Nargenfestivali koori koostöös sündinud kava koosneb teostest, mis näitavad nii pühendumust, kige ja joovastust kui ka kontrastina vaoshoitumaid emotsioone. Valides teemaks inimkonna vaimse kogemuse, võib seda kava näha uusspirituaalse muusikana. Siin seisab vaimsus lahus religiooni või usu mõistest. Selle muusika kuulamise ja kogemisega ning sellesse hoolika süvenemisega saab võimalikuks eraldada vaimsust teispoolsuse ja transtsendentalismi mõistest. Niisuguse maailma peegeldamine on kõige esiletõusvam joon Hollandi Flöödiorkestri kõlas ja iseloomustuses, mille kohta Hollandi ajakirjanduses on väljendatud:

 “… pärlmutter, muinasjutulised salapärase helgiga värvid, looritatud, ent selge, õrnalt särav… (NRC Handelsblad)

“… esitus oli nagu inglikoor oleks laulnud ilma sõnadeta. Teksti puudumist hüvitas kuhjaga kõla ebamaine ilu…” (Het Parool)

 “… Hollandi Flöödiorkestrer kõlab nagu taevane orel…” (Algemeen Dagblad)

Hollandi Flöödiorkester on asutatud 1993. aastal ning koosneb 22 muusikust. Orkestris mängitakse kõigis suurustes flööte alates pikoloflöödist lõpetades subkontrabassflöödiga, mis annab orkestri hääleulatuseks kuus oktavit. Selline uudne koosseis võimaldab saavutada üllatavalt viimistletud kõlavärve, mis on inspireerinud vähemalt 12 riigist pärit heliloojaid neile heliteoseid looma. Hollandi Flöödiorkester on omapärane koosseis, kelle kavad on nii visuaalselt kui muusikaliselt väga hoolikalt läbi mõledud. Teatraalsed elemendid on esituste oluliseks osaks. Samuti avardab orkester oma tegevusvälja ka muusika teiste žanride suunas. See ei tähenda pealiskaudseid crossover’eid, vaid süvendatud lähenemist muusikale. Huvi publikuga suhtlemise vastu on Hollandi Flöödiorkestri üks prioriteete. Orkester püüab kuulajaid võimalikult palju oma kontsertidel aktiivselt kaasata. Hollandi Flöödiorkester on käinud sageli turneedel ja osalenud olulistel Euroopa muusikafestivalidel.

Orkestri dirigent, Argentiinas sündinud Jorge Caryevschi on õppinud muusikat Argentiinas, Itaalias ja Hollandis ning on saanud oma tegevuse eest preemiad Buenos Airese linnalt ja Siena Accademia Chigianalt. Aastatel 1966–1976 oli ta Buenos Airese Rahvusliku Sümfooniaorkestri sooloflötist. Alates 1976. aastast, asudes elama Hollandisse, tegutseb Jorge Caryevschi vabakutselise muusikuna ning on olnud Hollandi Raadio sümfooniaorkestri, Utrechti Sümfooniaorkestri, Põhja-Hollandi Filharmooniaorkestri ja Saksamaal tegutseva Philharmonia Hungarica flöödirühma kontsertmeister. Ta esineb sageli ka solistina ja kammermuusikuna erinevates koosseisudes. Jorge Caryevschi esitab põhiliselt 16.–17. sajandi vahetuse paiku loodud muusikat, mängides ajastupillidel, ning nüüdismuusikat. Talle on kirjutatud ja pühendatud enam kui 40 flööditeost. Flöödiorkestri spetsialistina on teda kutsutud juhatama ka Caracasesse, Madridi, Pariisi, Oportosse ja Sŏuli. Jorge Caryevschi on ka Buenos Airese ülikooli lõpetanud diplomeeritud arhitekt.