FESTIVAL

 

 August2013 
ETKNRLP
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
02.08

Noblessneri valukoda kell 19.30 (Tööstuse 48)

OOPER: VALGUSTATUD PIMEDUSEJÜNGER

Dominy Clementsi muusikaline draama AN ENLIGHTENED DISCIPLE OF DARKNESS / VALGUSTATUD PIMEDUSEJÜNGER 

 Draama Bernhard Schmidti elust

lavastaja ja kunstnik Giuseppe Frigeni (Itaalia)

lavastaja assistent Inga Vares

muusikajuht Tõnu Kaljuste

kostüümikunstnik Reet Aus

Endrik Üksvärav

Maria Valdmaa

Hollandi flöödioktett BlowUp!

Nargen Opera koor

koormeister Sander Tamm

Ooper on inglise keeles.

Naissaarelt pärit, kuid peamiselt Saksamaal tegutsenud leiutaja Bernhard Schmidti (1879–1935) oli juba enne Esimest maailmasõda tuntud kõrgekvaliteediliste suuremõõduliste läätsede ja astronoomiliste paraboolpeeglite valmistajana. Oma ainsa, ebatavaliselt tundliku käe oli ta üliosavaks treeninud ning suhteliselt primitiivsete vahenditega suutis ta teha imetäpset tööd. Tema leiutis – hiigelsuure vaateväljaga peegelteleskoop – kirjutas Benhard Schmidti nime igavesti astronoomia annaalidesse ning peagi vaatasid taevast mitmed seda tüüpi teleskoobid.

Huvitava elukäiguga eestlase Bernhard Schmidti nimi pole Eestis kuigi laialt tuntud, hoolimata tema saavutustest optika ja astronoomia vallas. Nargenfestivali tellimusel loodud Schmidti elust kõnelev lavateos püüabki seda lünka täita. Libreto ja muusika autor on Hollandi helilooja Dominy Clements ning lavale tooma on saadud nõusolek nimekalt itaalia lavastajalt Giuseppe Frigenilt. Eriliseks teeb lavateose ka tavatu orkestrikoosseis, mis koosneb vaid flöötidest: kaheksa muusikut mängivad kõigis suurustes flööte alates pikoloflöödist lõpetades subkontrabassflöödiga.

Noblessneri valukojas avatud enne ooperit Rannarahva Muuseumi näitus Bernhard Schmidt – lootsimändide alt tähtede poole.

 Bernhard Schmidt võiks olla üks tuntumaid Eestist pärit inimesi, sest tema panus läbi optika arendamise astronoomiasse on olnud määratu. Ometi on ta teenimatult jäänud laiemale avalikkusele tundmatuks. Näitusega Bernhard Schmidt – lootsimändide alt tähtede poole, tahame tuua selle heitliku elusaatusega geeniuse elu inimestele veidi lähemale. Näitusekülastajad saavad tutvuda tema lapsepõlve, pereliikmete, õpingute ning tööga. Schmidt oli pragmaatiline unistaja - meie väikese rahva tõeline suurmees, kes on inspireerinud paljusid kunstiinimesi ning tema elukäigu ainetel on kirjutatud nii raamatuid kui lavastatakse ooperit. Näitusel on teksti kõrval ka palju Schmidtiga seotud fotosid ning valik esemeid, mis spetsiaalselt kohale toodud Hamburgist Saksamaalt.

Kuraator – Maivi Kärginen

Konsultandid – Walter Stephani, Külvi Kuusk

Toimetaja – Sirje Nilbe

Tõlge - Wiedemanni tõlkebüroo

Kujundus – Liina Rohtlaan, Produktsioonigrupp OÜ

Täname: Hamburgi Observatoorium (Hamburger Sternwarte/Universität Hamburg), Harjumaa Muuseum (Harju County Museum), Eesti Filmiarhiiv (Estonian Movie Archive), Mai Malmström, Silvia Joon, Tõnu Kaljuste, Erik Schmidt, Tallinna Ülikool

Toetajad: Viimsi vald, Eesti Kultuurkapital